Ik zoek altijd ontmoetingen, naar verbinding met mensen. Ik drink graag kopjes koffie, met familie, vrienden en collega’s. Ik wil graag je gezicht zien als je vertelt hoe het met je gaat. Ik hou gepaste afstand van online leren en vergaderen.

Totdat alle fysieke afspraken afgezegd werden. Wat nu? Even stond de wereld stil. Ik ging terug naar de basis en had alleen contact met mijn gezin. Ik legde bloemen voor de deur van mijn oma. Ik begon mijn ouders te videobellen en te vergaderen via Zoom. Maar naast werk en privé heb ik ook behoefte aan contact met mijn LHBTI en bi+ community. Ik zie die behoefte ook bij veel anderen terug. Het is fijn om contact te hebben met mensen die soortgelijke ervaringen hebben als jij. Maar hoe ziet dat contact eruit op dit moment?

Online borrelen
Met mijn collega’s van Bi+ Nederland, een organisatie die streeft naar een samenleving waarin er ruimte is voor iedereen om zichzelf te zijn, besluiten we een online borrel te organiseren. We zijn verrast over de voordelen die een online borrel blijken te hebben! We doen altijd hard ons best om inclusief te werken. Een borrel moet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Die borrel moet bereikbaar zijn voor mensen uit verschillende delen van Nederland. Reistijd en reiskosten spelen een rol, net als de kosten van de drankjes. Dure drankjes maken dat een borrel niet toegankelijk is voor mensen die weinig geld te besteden hebben.

Je borrelt in je eigen huis, dat ingericht is op jouw mogelijkheden en beperkingen.

Verrassende voordelen
Het ligt zo voor de hand, en toch is deze wereldwijde gezondheidscrisis nodig om het ons in te laten zien. Reistijd en reiskosten vallen weg bij een online borrel. Je hoeft geen drankjes te kopen, dus geld is geen voorwaarde om deel te nemen. Je borrelt in je eigen huis, dat ingericht is op jouw mogelijkheden en beperkingen. Ik ben verrast door de verbinding die ontstaat, ondanks de fysieke afstand. Mensen die het gewoonlijk lastig vinden om iemand aan te spreken, worden geholpen doordat iedereen in kleine groepjes ingedeeld wordt. Daar komt het gesprek vanzelf wel op gang!

Natuurlijk zijn er ook nieuwe uitdagingen. Je hebt digitale vaardigheden nodig om deel te nemen, en die vaardigheden zijn niet vanzelfsprekend. Voor sommigen is het veel te overweldigend om al die mensen op kleine beeldjes te zien. Voor dove en slechthorende mensen moet een tolk ingeschakeld worden, net als bij offline evenementen.

Als we iets nu heel duidelijk zien dan is het dat inclusie geen luxe is. Het is bittere noodzaak.

Creatief zijn
Het bijzondere aan deze periode is dat we creatief worden. We passen ons aan en letten op elkaar. We kijken naar de mogelijkheden binnen de beperkingen. We gaan online. En dat vraagt om een nieuwe kijk op inclusie. Juist in deze periode, die staat voor samen sterk staan. We hebben oog voor elkaar. Inclusie gaat over ruimte maken voor iedereen. Het gaat over iedereen de kans geven om te leven. Als we iets nu heel duidelijk zien dan is het dat inclusie geen luxe is. Het is bittere noodzaak.

Dit artikel is op 25 april 2020 geplaatst in Vrij, weekendbijlage bij Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Gooi & Eemlander en Leidsch Dagblad.