Op 11 oktober was het Coming-Outdag! Op deze dag is er extra aandacht voor seksuele en genderdiversiteit.
Door die aandacht laten we aan elkaar weten dat iedereen openlijk zichzelf mag zijn, of je nu hetero, lesbisch, homo of bi bent, en wat je geslacht en gender ook zijn. We vieren diversiteit. Dat is zo belangrijk!
In onze samenleving is de standaard dat je als man op vrouwen valt, en als vrouw op mannen. Er zijn twee ‘soorten’ mensen, namelijk mannen en vrouwen, en je valt op mensen van de andere ‘soort’. Dat is zo tot het tegendeel bewezen wordt. Dit wordt ook wel heteronormativiteit genoemd. We houden er geen rekening mee dat er meer variatie is. Dat er meer is dan alleen ‘man’ en ‘vrouw’, en dat mensen homo, lesbisch of bi zijn.
Uit de kast
Als je als jongen opgroeit, dan zijn het hele kleine dingen die je leren dat het ‘normaal’ is om op meisjes te vallen. Je ouders vragen of je al een vriendin hebt. Je leert op school over seks tussen een man en een vrouw, en over de risico’s die daarbij komen kijken. In de boeken die je leest heeft de hoofdpersoon een vader en een moeder, of wordt hij verliefd op een meisje. Er dan achter komen dat dat allemaal niet voor jou geldt, dat kan behoorlijk lastig zijn. Als je er dan voor jezelf achter bent dat het écht waar is, hoe ga je dat dan aan je ouders vertellen? En aan je vrienden? In de klas? Op de sportclub? Hoe zullen mensen reageren?
En niet alleen tieners worstelen met hun gevoelens of komen uit de kast! We weten dat ongeveer 10% van de mensen lesbisch, homo, bi, trans of intersekse zijn. Dat is dus 1 op de 10. Lang niet al die mensen zijn daar open over.
Coming-Outdag
Ik vond dat zelf ontzettend eng! In het verleden zag ik op Coming-Outdag mensen op social media posten over hun seksuele oriëntatie. Ik was daar zelf nog helemaal niet aan toe. Een kleine groep mensen wist van mijn bi zijn, maar ik durfde dat absoluut niet open over te zijn op social media. Ik was enorm bang voor de reacties. Zou ik mijn biseksualiteit moeten bewijzen? Zouden mensen denken ik dat ik vreemd ga? Of dat ik niet kan kiezen? Wat zullen ze zeggen over mijn vriend? Alle vooroordelen over bi’s spookten door mijn hoofd. Ik keek vol bewondering naar de mensen die wel uit de kast durfden te komen, en ik hoopte heel hard dat ik dat ook snel zo ver zou zijn.
Opluchting
Het was zo’n opluchting om wél te benoemen dat ik bi ben! Ik had geluk, want ik kreeg vooral positieve reacties. Helaas is dat nog steeds niet vanzelfsprekend. Mensen stellen wel eens rare vragen, maar voor mijn gevoel is dat vaak uit onwetendheid. Uit die vragen kwamen vervolgens weer mooie gesprekken voort.
Overbodig
Inmiddels probeer ik zo vaak mogelijk het gesprek aan te gaan over seksuele diversiteit, want uit de kast komen doe je niet één keer. Iedere keer dat je iemand ontmoet, weeg je opnieuw af of je open kan en wil zijn. Ik hoop dat in de toekomst niet ´normaal´ is om hetero te zijn, maar dat het normaal is om jezelf te zijn. In die wereld is Coming-Outdag overbodig!
Dit artikel is op 12 oktober 2019 geplaatst in Vrij, weekendbijlage bij Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Gooi & Eemlander en Leidsch Dagblad.