Een oudere man die zegt dat hij het wel snapt als zijn zoon in elkaar geslagen zou worden als hij homo was. Die dan zelf nog een paar klappen na zou geven.

Heel Nederland viel de afgelopen periode over het filmpje van Roel Maalderink. Een aantal mensen wordt gevraagd wat ze er van vinden als twee mannen hand in hand lopen. De vragen worden ook gesteld aan de oudere man en, vermoedelijk, zijn vrouw. Er staat een kind tussen hen in. Tijdens het kijken viel het me op dat het filmpje ook nog is opgenomen in het centrum mijn eigen woonplaats, Purmerend. De volgende dag kwam het terug op het landelijke nieuws. Niet alleen op social media werd het veel gedeeld, ook kranten en radio bespraken de uitspraken van deze meneer.

De vragen worden gesteld aan de man en de vrouw. Er wordt over het hoofd van het kind dat tussen hen in staat heen gepraat. Tegen het einde van het fragment wil het kleinkind heel duidelijk ook iets zeggen, namelijk dat het gewoon is als twee mannen hand in hand lopen. Daar is niets mis mee.

Pijnlijk
Wat gebeurt er nu eigenlijk in dit filmpje? Zelf vind ik het pijnlijk om te zien dat mensen het nog steeds aanstootgevend vinden om een twee mensen met dezelfde gender hand in hand te zien lopen. Die het helemaal niet zo gek vinden als mensen dan in elkaar geslagen worden. Blijkbaar is ‘jezelf kunnen zijn’, nog steeds een privilege dat is voorbehouden aan mensen die voldoen aan de heteroseksuele norm.

En dat terwijl Nederland zo’n tolerant land is. Maar is dat eigenlijk wel zo? In Nederland zijn acceptatie en tolerantie de norm. Nederland was het eerste land waar mensen van gelijk geslacht met elkaar konden trouwen, ieder jaar is de botenparade tijdens de Pride week in Amsterdam is één van de grootste Amsterdamse feesten van het jaar, en we snappen niet dat er nog mensen zijn die beweren dat het oké is als homo’s in elkaar geslagen worden.

Houdingen
Toch zien we nog een groot verschil tussen de impliciete en expliciete houding. Bij de expliciete houding gaat het over dat wat je bewuste houding, en dat wat je hardop zegt. Het is de norm dat we mensen die lesbisch, homo, bi, trans of intersekse zijn accepteren en tolereren. We vinden dat iedereen zichzelf mag zijn, en het is niet sociaal geaccepteerd om hardop te zeggen dat homo’s best in elkaar geslagen mogen worden. Echter, bij de impliciete houding zit het toch net even anders. Hierbij gaat het om je onbewuste houding. Op dit niveau is LHBTI zijn minder geaccepteerd, en vinden veel mensen het toch vaak raar, gek of vies als mannen hand in hand lopen of zoenen op straat.

Het goede voorbeeld
De meneer in het filmpje spreekt hardop uit wat hij denkt. Ik geloof dat er veel mensen zijn die deze mening niet bewust met hem delen, maar zich onbewust wel door zulke gedachten laten leiden. Niet alleen de expliciete, maar vooral ook de impliciete houding naar mensen die LHBTI zijn kan nog een stuk verbeteren. Het kind in het filmpje geeft alvast het goede voorbeeld!

Dit artikel is op 23 november 2019 geplaatst in Vrij, weekendbijlage bij Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Gooi & Eemlander en Leidsch Dagblad.