Oktober is in Purmerend Regenboogmaand. Op 1 oktober 2020 hees wethouder Harry Rotgans de regenboogvlag bij het Purmerends Museum op de Kaasmarkt. Barbara Oud gaf onderstaande toespraak. 

Purmerend is één van de 54 Nederlandse Regenboogsteden. Dat betekent dat Purmerend zich sterk maakt voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van LHBTI mensen. Mensen die lesbisch, homo, bi+, trans of intersekse zijn. In het kader daarvan wordt in Purmerend jaarlijks de Regenboogmaand georganiseerd. Vandaag trappen we die maand af door de vlag te hijsen bij het Purmerends Museum. Een historische plek in de binnenstad van Purmerend.

Een Regenboogmaand. U hoort het goed. Geen dag of week, zoals in veel steden, maar een hele maand lang vieren we diversiteit. We laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn in onze stad. We maken de stap van diversiteit naar inclusie. We zijn een diverse stad waarin veel verschillende mensen wonen. Mensen met verschillende religies, etnische achtergronden, beroepen, genders en seksuele oriëntaties wonen en leven in Purmerend. We streven ernaar dat wie je ook bent, je in Purmerend veilig jezelf kan zijn.

Ik benoem bewust dat we daar naar streven, want ondanks dat er veel mensen keihard werken aan een inclusief Purmerend, zijn we er nog niet. Zo’n 10% van de mensen is bijvoorbeeld LHBTI, Purmerend heeft zo’n 80.000 inwoners. Op basis van die cijfers kunnen we zeggen dat zo’n 8.000 mensen in Purmerend LHBTI zijn. Een groot deel van die mensen is niet zichtbaar. Eigenlijk is dat niet zo gek, als je bedenkt dat op scholen nog steeds met homo gescholden wordt in de aula. Een jaar geleden vertelde een vader op de koemarkt aan een verslaggever dat hij zijn zoon in elkaar zou slaan als hij homo zou zijn. Transgender personen worden nagekeken en raar gevonden. Uit onderzoek weten we dat LHBTI mensen meer last hebben van depressie, en vaker denken aan zelfmoord. We zijn er dus nog lang niet.

Dagelijks zijn in Purmerend mensen aan het werk om onze stad een meer veilige plek te maken voor iedereen. Zo wordt er jaarlijks een regenboog voetbaltoernooi georganiseerd. Door het jaar heen worden er voorlichtingen gegeven op scholen over diversiteit. Roze en Regenboog, de Purmerendse LHBTI organisatie, brengt mensen bij elkaar, organiseert etentjes en ondersteunt diegenen die dat nodig hebben. Er zijn bijeenkomsten voor trans mensen en voor LHBTI jongeren. Ga zo maar door.

Vandaag hijsen we de vlag om aan iedereen die hier langsloopt te laten zien dat we werken aan een LHBTI inclusief Purmerend. Steeds meer mensen werken daar aan mee. Iedere Purmerender kan daar een bijdrage aan leveren. Alle 80.000 mensen. Mijn oproep is dan ook; werk met ons samen aan een Purmerend waar je veilig bent. Waar je mag zijn wie je bent, zonder discriminatie in welke vorm dan ook. Een stad waar je niet alleen veilig jezelf mag zijn, maar waar je ook trots op kan zijn. Trots op Purmerend, of je nu een man, een vrouw, non-binair of genderfluid bent. Of dat nu op mannen, op vrouwen, of meer dan één gender valt. Trots op Purmerend, wat je huidskleur ook is. Of je nu doof of blind bent of in een rolstoel zit. Wat je opleidingsniveau en je maandelijkse inkomen ook zijn. Trots op Purmerend. Allemaal. Een inclusief Purmerend. Laten we daar samen naartoe werken.

 

Tijdens de Regenboogmaand worden diverse evenementen georganiseerd. Meer informatie vind je hier.

Barbara Oud organiseert in het kader van de regenboogmaand een introductieworkshop over seksuele en genderdiversiteit. Meer informatie vind je hier