OVER MIJ

 

 

 

HOI, IK BEN BARBARA

TRAINER EN ADVISEUR DIVERSITEIT EN INCLUSIVITEIT

Als tiener had ik vaak het gevoel dat er iets niet klopte. Ik zag dat er verschil zat tussen de vakken die jongens en meiden kozen.

Ik zag ook dat er in mijn VWO-klas in verhouding meer witte leerlingen zaten dan in VMBO klassen. Dat meisjes die veel jongens leuk vonden slet genoemd werden, terwijl jongens die veel meisjes leuk vonden stoer waren.

Jongeren die iemand van hun eigen geslacht of gender leuk vonden, die zag ik eigenlijk niet op onze school. Jongeren die meerdere genders leuk vonden al helemaal niet.

Er knaagde iets. En dat iets bleef knagen tijdens mijn universitaire bachelor in Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Pas in het derde jaar koos ik een extra minor; Genderstudies. Vanaf dat moment vielen alle puzzelstukjes op de goede plek.

Ik voelde me thuis tussen de mensen die zich feministen noemen, en die nadenken over sociale gelijkwaardigheid en diversiteit. Ik specialiseerde me in deze thematiek tijdens mijn onderzoeksmaster Gender & Ethnicity aan de Universiteit Utrecht.

Voor mij ligt de kern van wat belangrijk is bij thema´s als diversiteit en seksualiteit. Ik leerde razendsnel alles wat hierover te leren viel, en wilde er vooral mee aan de slag. Na mijn studie richtte ik Open & Bloot op.

Ik startte het gesprek over seksualiteit vanuit de overtuiging dat mensen meer kunnen genieten van seks wanneer zij hier meer over durven te praten. Mijn pad verbreedde van seksuele ervaringen naar seksuele diversiteit, en nog verder naar diversiteit als geheel.

‘Open & Bloot’ dekte niet meer de lading. Het was tijd voor een bedrijfsnaam die ik meer algemeen in kon zetten! Het was tijd om Oud Training & Advies te lanceren.

In het afgelopen decennium ben ik gefascineerd geraakt door het idee van een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin alle mensen op hun eigen manier waardevol zijn, waarin de beslissingen gemaakt worden door diverse groepen mensen.

Aan díe wereld lever ik een bijdrage. Ik werk onder andere in opdracht van COC Nederland, Gemeente Purmerend en NS. Daarnaast ben ik voorzitter van Stichting Bi+ Nederland en secretaris van Stichting Ondersteboven.

Ik heb samen met mijn vriend een prachtig samengesteld gezin. Een huis vol met drie dochters, waarvan twee tieners en een baby. De twee poezen maken het huishouden compleet!